ISTORIC


Asociaţia Română pentru Ştiinţa Animalelor de Laborator (ARSAL) s-a înfiinţat în anul 2001, ca persoană juridică non-profit. ARSAL are caracter ştiinţific şi are ca scop obţinerea şi menţinerea în ţară a unui nivel ridicat al exigenţelor privind utilizarea în interes ştiinţific a animalelor de laborator .

ARSAL s-a înfiinţat din dorinţa cercetătorilor din Institutul Cantacuzino de a se afilia la FELASA (Federaţia Europeană pentru Ştiinţa Animalelor de Laborator). Şi cum FELASA nu primea şi nu primeşte decât asociaţii naţionale şi nu utilizatori şi/ sau crescători de animale de laborator, un grup de cercetători din Bucureşti de diferite specializări şi din diferite instituţii, dar având în comun lucrul cu animalele de laborator au hotărât înfiinţarea unei asociaţii ştiinţifice în acest domeniu.

Primul preşedinte al asociaţiei a fost ales doctorul Eugen Potorac, specialist in ştiinţa animalelor de laborator, cu o experienţa de peste 40 de ani în domeniu şi militant al asocierii specialiştilor în acest domeniu.

Încă de la înfiinţare ARSAL a fost cooptată ca partener al Autorităţii Sanitar-veterinare în elaborarea legislaţiei specifice, legislaţie necesară pentru îndeplinirea aquisului comunitar pentru aderarea la Uniunea Europeană a Romaniei.

În anul 2008, ARSAL a demarat procedurile de aderare a Federaţia Europeană a Asociaţiilor în Ştiinţa Animalelor de Laborator (FELASA). Procesul de aderare a durat 2 ani şi ARSAL a devenit membru cu drepturi depline a FELASA în anul 2010.

În anul 2016, ARSAL a devenit membru cu drepturi depline al Asociatiei Europene pentru Cercetarea pe Animale (EARA - The European Animal Research Association) asociație de comunicare și reprezentare ce susține interesele cercetarii biomedicale pe animale în Europa.

ARSAL promovează şi militează pentru:

 • Respectarea bunăstării animalelor de laborator în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană
 • Utilizarea acestora cu discernământ
 • Introducerea de metode alternative
 • Respectarea principiilor de biotetică în relaţia cu animalul de laborator
 • Concret ARSAL difuzează în mod curent membrilor săi informaţii prin newsletteruri sau emailuri şi organizează simpozioane, workshopuri, ateliere în care se prezintă ultimele evoluţii ale legislaţiei, ale tehnicii de cercetare, de cazare, hrănire ale animalelor etc.
 • Statut ARSAL


  Statut ARSAL
  Citeste Mai Mult

  Biroul Executiv


  Presedinte

  Coman Cristin
  Medic Veterinar, PhD, CS II
  Institutul "Cantacuzino", Bucuresti.
  Email: comancristin@yahoo.com

  Vicepresedinte

  Zinca Cristian
  Inginer
  SC SAPACO S.A.
  Email: cristian.zinca@sapaco2000.ro

  SECRETAR GENERAL

  Isvoranu Gina
  Biolog, CS II
  Institutul "Victor Babes", Bucuresti.
  Email: gina_isvoranu@yahoo.com

  TREZORIER

  Cotor Gabriel
  Conferentiar universitar,Medic veterinar
  Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti
  Email: cotorg@yahoo.com

  VICEPRESEDINTE

  Fenyo Madalina
  PhD
  Institutul "Nicolae Simionescu",Bucuresti,
  Email: madalina.fenyo@icbp.ro

  Obiective


 • Asigurarea de legături strânse între membrii ARSAL
 • Organizarea de întâlniri ştiinţifice/workshopuri/ateliere în domeniul experimentarăă pe animale.
 • Participarea la elaborarea legislaţiei privitoare la animalele de laborator în cooperare cu structurile guvernamentale.
 • Afilierea la societati, centre sau federatii nationale si internationale cu profil profesional si științific similar
 • Scop


 • Implementarea calităţii în creşterea şi utilizarea animalelor de laborator.
 • Promovarea principiilor deontologice şi etice in experimentările pe animale.
 • Participarea la conturarea legislaţiei naționale privitoare la experimentele pe animale, legislaţie conformă cu cea Europeană.
 • Reprezentarea unui centru de schimb de informaţii despre ştiinţa animalelor de laborator printre membrii ARSAL.
 • Stabilirea şi întreţinerea de legături cu asociatii naţionale, internaţionale sau guvernamentale în ceea ce priveşte ştiinţa animalelor de laborator.